Difference between revisions of "FAQ/tr"

From GhostBSD Wiki
Jump to: navigation, search
(Created page with "== '''Kurulum''' ==")
(Created page with "=== GhostBSD'yi nereden edinebilirim? ===")
Line 85: Line 85:
 
== '''Kurulum''' ==
 
== '''Kurulum''' ==
  
=== Where can I get GhostBSD? ===
+
=== GhostBSD'yi nereden edinebilirim? ===
  
 
Every release image of GhsotBSD is available via [https://sourceforge.net/projects/ghostbsdproject/files/release/ SourceForge] site:
 
Every release image of GhsotBSD is available via [https://sourceforge.net/projects/ghostbsdproject/files/release/ SourceForge] site:

Revision as of 09:58, 21 September 2018

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎日本語 • ‎русский • ‎Türkçe • ‎中文

Bu dokümanın asıl amacı GhostBSD işletim sistemi hakkında merak edilen soruları kapsamaktır. Aslında ilk amacı bant genişliği kullanımını azaltmak ve hep sorulan o alışıla gelmiş soruları tekrar tekrar yanıtlamaktan kurtulmaktır, zamanla SSS kabul görmüş bir bilgi kaynağı haline gelmiştir.

Bu SSS bölümünün sizler için en anlaşılır ve açık şekilde olması için oldukça çaba gösterdik. Eğer bu bölümü nasıl daha iyi bir hale getirebileceğimize dair bir tavsiyeniz varsa lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

Başlangıç

GhostBSD Nedir?

Basit bir tanımla, GhostBSD aslen UNIX®-benzeri bir işletim sistemidir. AMD64 ve Intel® platformlarında çalışır. GhostBSD FreeBSD üzerine inşa edilmiş, o da U.C. Berkeley’nin “4.4BSD-Lite” dağıtımı, ve “4.4BSD-Lite2” genişletmelerini içerir. Ayrıca endrekt olarak William Jolitz’in U.C. Berkeley’den aktardığı “Net/2” den i386 ya olan, “386BSD”, diye bilinen çıktılarını da içerir ki 386BSD dan geriye sistem dahilinde bugün çok az kod kalmıştır. GhostBSD size GNOME, Mate, Xfce, LXDE ve Openbox masa üstü seçeneklerini sunar.

GhostBSD'yi Kimler Kullanabilir?

GhostBSD dünyanın dört bir yanında kurumsal şirketler, araştırmacılar, bilişim profesyonelleri, öğrenciler ve ev kullanıcıları tarafından gerek iş gerekse eğitim ve üretim amaçlı kullanılmaktadır

GhostBSD Projesinin nihai hedefi nedir?

GhostBSD Projesinin nihai hedefi GTK masaüstünün kullanım kolaylığı ile FreeBSD altında yatan esneklik ve güvenlik mekanizmasını birleştirmektir. GhostBSD FreeBSD öğrenmeye yeni başlayanlar için şahane bir araçken BSD dünyasına atılmak isteyenler içinse şahane bir macera kapısıdır. GhostBSD kullanıcıları tarafından herhangi bir iş için koşulsuz bir şekilde kullanılabilir..

GhostBSD lisansı herhangi bir kısıtlama içerir mi?

Evet! Bu kısıtlamalar sizin kodu nasıl kullanacağınızdan ziyade GhostBSD Projesi'nin kendisine nasıl muamele edeceğiniz ile alakalıdır. Eğer lisans konusunda derin edişeleriniz var ise, asıl lisans dokümanını okuyabilirsiniz. Bu arada sadece meraklı olan kullanıcılar için lisansımızı şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Bu sisteme dahil kodları yazdığınıza dair hak iddia etmeyiniz.
  • Bu sistem çökecek olursa bizi dava etmeye kalkmayınız.

şeklinde özetleyebiliriz.

GhostBSD mevcut işletim sistemimin yerini alabilir mi?

Pek çok kullanıcı için, evet.

Pek çok kullanıcı aslen işletim sistemi kullanmamaktadır. Daha çok uygulamaları kullanırlar ve bu uygulamalar bilgisayarı kullanışlı hale getirmektedir. GhostBSD size oldukça elverişli bir masaüstü ve sınırsız özellikli bir uygulama ortamı sunar. Bilinen pek çok web tarayıcısı, ofis programları, e-posta okuyucular, grafik işleme programları, programlama ortamı, ağ sunucuları, ve isteyebileceğiniz daha pek çok şey sunar. Bunların pek çoğunu FreeBSD Port Koleksiyonunu kullanarak yükleyebilirsiniz.

Eğer hali hazırda kullandığınız uygulamalardan bir veya birden fazlası yalnızca tek bir işletim sisteminde çalışıyorsa, o işletim sistemini kolayca değiştiremeyebilirsiniz (bu durum kısaca satıcı kilidi olarak bilinir). Bununla birlikte kuvvetle muhtemel aynı işlevi sizin için sağlayabilecek uygulamaları GhostBSD üzerinde bulabilirsiniz. Beklentileriniz sağlam bir ofis veya internet sunucusu, güvenilir bir iş istasyonu veya sadece işinizi yaparken kesintiye uğramadan yapabilmek ise, GhostBSD ihtiyacınız olanları size kesinlikle sağlayabilir.

Eğer GhostBSD'ye başka bir UNIX®-benzeri işletim sisteminden geçiyorsanız, zaten bilmeniz gerekenlerin aşağı yukarı çoğunu biliyorsunuz demektir. Ancak grafik arayüzlü yönetilen işletim sistemlerinden birinden misal Microsoft Windows® veya MacOS®'un eski sürümlerinden geliyorsanız, açık olmak gerekirse işleri UNIX raconuyla yapabilmek için kısa bir öğrenme sürecine zaman ayırmanız gerekecektir.

Adı neden GhostBSD?

GhostBSD BSD teknolojisini kullanarak Gnome alt yapısına tam hakimiyet hedefiyle bir işletim sistemi olarak tasarlandı.

Bir süre sonra insanlar tarafından “Gnome BSD tarafından barındırılıyor” olarak anılmaya başlandı, Bunun anlamı Gnome'un FreeBSD sistemi üzerinde barındırılıyor olması demekti. Şimdilerde birden fazla GTK masaüstü destekiyor olduğumuz için "GTK BSD tarafından barındırılıyor" demek daha uygun olacaktır.

GhostBSD'nin son sürümü nedir?

Bugünlerde, Kod adı Enoch olan 10.3 sürümündeyiz.

Dağıtımlar çoğunlukla bir kaç ayda bir yapılmakta.

11.0 sürümü, FreeBSD'nin yeni güncellemesini takiben yakında yayına girecektir.

Pek çok GhostBSD kullanıcısı güncellemelerden haberdar olmak için FreeBSD kullanıcılarına açık olan diğer mekanizmalara da başvurmaktadır. Bunlar hakkında gerekli bilgiyi FresBSD El kitabı FreeBSD'yi Güncellemek ve Yükseltmek Bölümünde bulabilirsiniz.

GhostBSD dağıtımları ne zamanlar yapılmaktadır?

Yazılım ekibimiz yeni sürümler tamamlandıkça aşağı yukarı 8 ayda bir yayınlamaya çalışırlar. GhostBSD çoğunlukla FreeBSD'nin yeni dağıtım tarihlerini takip eder. Aday sürüm öncesi yapılan test süreçleri yeni eklenen özelliklerin önceki sürümdeki sağlam ve işlevsel alt yapıyı aksamaya uğratmayacak şekilde olduğunu garantilemek adına hassasiyetle yapılır.

Nasıl katkıda bulunabilirim?

GhostBSD projesine katkıdan bulunmanız için birden fazla yöntem var:

  • Eğer programlama becerisine sahipseniz ve FreeBSD işletim sistemine hakimseniz, veya sadece bu saydığımız alanlarda gelişmek istiyorsanız, belki aktif yazılımcı ekibimize katılmayı düşünebilirisiniz. Eğer maceradan hoşlanıyorsanız GhostBSD yapılandırmasına katılabilir, aynı zamanda e-posta listemize katılıp development mailing list yazılım ekibiyle iletişim içine kalıp yeni gelişmeleri ilk elden öğrenebilirsiniz.
  • Eğer içinizde sanatçı bir çoçuk yatıyor veya tasarımdan anlarım diyorsanız, hayranların grafik çalışmalarına, logolar, masaüstü duvar kağıtlarına, veya websitemizin tasarımına / güncellenmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer bu alanla ilgili iseniz website mailing list bu e-posta listemiz sizin için tam biçilmiş kaftandır.
  • Eğer kelimelerle aram iyidir inglizcem de öyle derseniz websitemizin veya wiki bölümümüzün içeriğinin yaratılması ve/veya düzenlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.website mailing list ve bize bu e-posta listesinden ulaşabilirsiniz.
  • Belki yukarıdaki listede aradığızı bulamadınız, belki sadece GhostBSD yi kullanmak veya keşfettiğiniz program hatalarını (bug) veya sistemimizi nasıl daha iyi hale getirebileceğimiz ile ilgili görüşlerinizi bize iletmek isteyeceksiniz O zaman bu forum noktası tam sizin için. Hey! Unutmadan GhostBSD! den arkadaşlarınıza bahsetmeyi lütfen unutmayın.


Eğer GhostBSD'yi daha iyi hale getirmek için yukarıdaki yollardan biri veya aklınıza gelen herhangi bir alternatif yol ile bize yardım edebileceğinizi düşünürseniz, Lütfen bizimle iletişime geçiniz forumlardan, veya IRC Kanalımızdan (irc.freenode.net üzerinde #ghostbsd kanalı) veya yukarıdaki herhangi bir e-posta listesinden.

Destek

Destek alabilmenin en iyi yolu nedir?

Şu noktada, en iyi yol diğer GhostBSD kullanıcıları veya yazılımcılar ile iletişime geçmektir:


SSS ve Kullanıcı El Kitabı bölümleri aktif olarak yapım aşamasındadır. IRC Sohbet kanallarımızda, Forumlarda veya E-posta listelerinde sorulan soruların tamamı bu bölümlerde yeriniz alacaktır.


GhostBSD içerisinde herşeyi nasıl doğru yapabileceğime dair bilgiyi nerede bulabilirim?

Çoğu zaman, GhostBSD üzerinde yapmak istediğin hemen herşeyi aynen FreeBSD üzerinde yaptığınız gibi yapabilirsiniz. Bu sebeple siz sevgili kullanıcılarımız için FreeBSD El Kitabi mükemmel bir başvuru kaynağı olacaktır. Olurda el kitabı tüm sorularınıza yanıt olmaz ve sıradışı bir sorun ile karşılaşırsanız veya GhostBSD o konu için FreeBSD'den farklılık gösteriyorsa, işte o zaman IRC sohbet kanallarımız veya forumumuz aradığınız sorunun yanıtını bulmanıza yardımcı olabilir.

Kurulum

GhostBSD'yi nereden edinebilirim?

Every release image of GhsotBSD is available via SourceForge site:

  • The latest releases images can be found on the Download page.
  • Our Torrent file are available from GotBSD or from the project page (currently not up to date).
  • You can also buy GhostBSD DVDs and USB flash drives from OSDisc.com.

How do I create a bootable USB pendrive?

Up to version 4.0 separate USB images (with the .img extension) existed that were suitable for USB flash drives. Since version 10.1, GhostBSD releases so-called hybrid ISOs which can either be burned on a DVD or written on a flash drive. Select your preferred desktop and the right architecture and download the ISO. After downloading compare the checksum (optional) and write the content of the iso on a flash drive using one of the methods described below. Since the image itself can be slightly above 2 GB in size, we suggest you use at least a 4 GB pendrive.

On Linux

Here's an example using the console (use the filename of your ISO and make sure you replace the "sdX" with the right device's name!). The following command needs root privileges (issue as user root or using sudo):

dd if=GhostBSD10.3-RELEASE-20160829-213046-mate-amd64.iso of=/dev/sdX bs=1M

On BSD

Here's an example using the console (use the filename of your ISO and make sure you replace the "daX" with the right device's name!). The following command needs root privileges (issue as user root or using sudo):

dd if=GhostBSD10.3-RELEASE-20160829-213046-mate-amd64.iso of=/dev/daX bs=1m

On Windows

This solution comes from the Ubuntu help site, but it applies to GhostBSD as well. You can use one of two tools to create a bootable pendrive on Windows.

Graphical tool on Windows
  1. Download the desired ISO file
  2. Download the Disk Imager from http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
  3. Insert your flash media
  4. Note the drive letter assigned to your flash media
  5. Start Disk Imager
  6. Select the downloaded file and target device, and click "Write"
  7. Remove your flash media when the operation is complete
Command prompt tool on Windows
  1. Download the desired ISO file
  2. Download flashnul from http://shounen.ru/soft/flashnul
  3. Attach your USB drive
  4. Run flashnul -p
  5. Note the physical device number for the USB drive
  6. Run flashnul <number obtained in prior step> -L \path\to\downloaded.iso
  7. Answer "yes" if the selected destination device is correct
  8. Remove your USB drive when the command finished

Conclusion

After completing the above steps, the pendrive should hold a bootable GhostBSD system. Just reboot your machine and make sure you boot from the USB - it should then start a live session.

Where are the instructions for installing GhostBSD?

Installation instructions for versions beginning with GhostBSD 3.1 can be found in the handbook entry on Installing GhostBSD.

Software Installation

How do I install new software?

In GhostBSD software can be installed in three different ways:

  • OctoPkg is a GTK+ based tool to manage (search, install and uninstall) binary packages on BSD systems.
  • FreeBSD's package manager PKG can be used to manage packages using the command line. (In versions before 10.x, the old pkg_* tools were used which worked slightly differenty.)
  • FreeBSD Ports is one of the most useful and unique features of FreeBSD compared to most Linux distributions. If installed, it can be found under /usr/ports and contains the Makefiles (think "recipes" if you are new to this concept) used to automatically build (fetch source code, configure, compile, install) a vast amount of software. A menu-driven system allows you to tweak compile options which makes this an easy to use but extremely flexible method of installing software.

Can I use Linux software on my GhostBSD system?

First, you should know that most "Linux" software is really open source software. That is, it is freely available for many operating systems, not just Linux. Most software that runs on Linux should also run on GhostBSD.

Like FreeBSD, GhostBSD uses something called Linux Binary Compatibility. In a nutshell, that means you can run many Linux applications as-is. This section of the FreeBSD Handbook explains this compatibility in more detail and describes when it does not work.

However, you do not have to setup Linux Binary Compatibility on your GhostBSD system as it is already configured for you and should "just work".

Does GhostBSD Support Adobe Flash plugin?

Yes, but a native Adobe® Flash® plugin is not available for GhostBSD. However, a software wrapper for running the Linux® version of the plugin is available. This wrapper also provides support for other browser plugins such as RealPlayer®.

Look Installing Adobe Flash Plugin

System and software updates

How should I update GhostBSD to latest FreeBSD updates?

GhostBSD supports freebsd-update command line to update the FreeBSD base system.

freebsd-update fetch install

Network

Why my WiFi don't work?

Look if wlan0 is configured.

cat /etc/rc.conf | grep wlan0

If you have an output similar to:

wlans_run0="wlan0"
ifconfig_wlan0="WPA DHCP"

Your WiFi is configured, but it might be down.

sudo ifconfig wlan0 up

Now it should work.

If you have no output, this mean the GhostBSD network configuration system have not detected your WiFi card. The next step for you will be to look if GhostBSD have your WiFi drivers install.

sudo ifconfig | grep -B 3 802.11

In this case run0 is the WiFi drivers.

run0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 2290
       ether 00:1e:e5:e6:5d:1
       nd6 options=29<PERFORMNUD,IFDISABLED,AUTO_LINKLOCAL>
       media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect mode 11a

If you have an output similar from the example above, you need to configure the file /etc/rc.conf.

sudo ee /etc/rc.conf

Add those line in the file /etc/rc.conf (Replace run0 by your drivers).

wlans_run0="wlan0"
ifconfig_wlan0="WPA DHCP"

Esc and save the file. Now you need to restart netif.

sudo /etc/rc.d/netif restart

Your wifi is now configured, you might have to turn wlan0 up.

sudo ifconfig wlan0 up

If you have no output with sudo ifconfig | grep -B 3 802.11, this can mean your WiFi kernel Module is not compile in GhostBSD or your WiFi card is not yet supported by FreeBSD. Please fill out a problem report form this will help us to make GhostBSD better.

Why the WiFi Network Manager don't work?

You might look at #Why my WiFi don't work? (from above). If you have your WiFi Configured and the WiFi Network Manager still not working.

sudo ifconfig wlan0 scan

You should have something similar to this:

SSID/MESH ID    BSSID              CHAN RATE   S:N     INT CAPS
rogerwifi       bc:14:01:e6:33:48    1   54M -23:-42  100 EP   WPS HTCAP WPA RSN WME
-               bc:14:01:e6:33:49    1   54M -20:-38  100 EP   HTCAP RSN WME
WLAN_6EF1       00:13:f7:c4:6e:f3   11   54M -12:-21  200 ES  
BSDHacker       5c:d9:98:69:df:2e   11   54M -15:-27  100 EP   HTCAP WPA WME WPS

If not sudo ifconfig wlan0 up scan should do it. Now you can setup to your network. From above you have none encrypted and encrypted WiFi network.

For a none encrypted WiFi network add the following to the file /etc/wpa_supplicant.conf.

network={
        ssid="WLAN_6EF1"
        bssid=00:13:f7:c4:6e:f3
        key_mgmt=NONE
}

For an encrypted WiFi network add the following to the file /etc/wpa_supplicant.conf.

network={
        ssid="BSDHacking"
        bssid=5c:d9:98:69:df:2e
        key_mgmt=WPA-PSK
        proto=WPA
        psk="yourpasword"
}

For more completed documentation see Wireless Networking.

If sudo ifconfig wlan0 up scan still not scanning, please fill out a problem report form this will help us to make GhostBSD better.

Hardware

Does GhostBSD support the 3D acceleration of my graphics card?

It depends on the hardware of your graphics card, to have support by GhostBSD (or not).[1]

ATI/Radeon
3D acceleration will not work on ATI or Radeon cards until FreeBSD completes its TTM[2] work (possibly in time for FreeBSD 10.0)[3]. You can still use these cards, but you will have to choose the 2D driver, and if that does not work, you will need to resort to using the Vesa driver.
Intel
GhostBSD supports 3D acceleration on most Intel graphics cards. Due to the current KMS support[1], you will not be able to switch between the graphical console and a virtual console (using Crtl+Alt+F#) when using the "sc" console driver.
Switching between graphics and text consoles will work when using the "vt" console driver, and GhostBSD right now default to "vt" console.
Nvidia Graphics
Yes! But nvidia-driver must be loaded.[2] The software can be installed easily, for example by using the (bxPKG/pkg) Package Manager or using ports as described on this page Nvidia driver installation.

References

  1. FreeBSD Handbook: Xorg Configuration#Caveats
  2. FreeBSD Wiki: Graphics#Kernel drivers
  3. FreeBSD Wiki: Ports/X11/Roadmap